Periconceptionele zorg

Wanneer een boom fruit draagt, spendeert hij zijn energie aan het scheppen van het beste fruit dat hij kan produceren, met goed zaad dat kan uitgroeien tot een nieuwe boom. Zelfs al zijn de bladeren van de boom wat verdord en heeft hij enkele dode takken- de appels glanzen gezond en barsten van de zaadjes.

Het lichaam van een zwangere vrouw zorgt ervoor dat de baby alles krijgt wat hij nodig heeft om te groeien. En zouden we het soms anders willen?

Maar wat als er niet voldoende aanwezig is? Waar haalt de baby dan de noodzakelijke groeistoffen vandaan? Of zal er wel een baby groeien in een moederlichaam dat geen voorraden bevat van deze voedingsstoffen?

Tegenwoordig zijn we vaak veel bewuster bezig met de keuze een gezin te willen stichten. Over het algemeen zijn de afwegingen meer organisatorisch van aard en uiteraard spelen er emoties mee bij deze overwegingen.

Het zetten van de stap om het daadwerkelijk te gaan proberen als stel een kind te krijgen is een ding, een vervulde kinderwens is een ander. Vruchtbaarheidsstoornissen komen vaak voor: naar schatting krijgt 10-15 %  van de Nederlandse paren heeft hiermee te maken.

Een optimale voedingsstatus van man en –in het bijzonder- de vrouw voorafgaande aan en tijdens de eerste weken van de zwangerschap is van groot belang voor een goed verloop van de zwangerschap en de gezondheid van de ongeboren foetus.

Wat nodig is om naar ‘optimaal’ te komen, zal voor ieder stel anders zijn. Voor de een is dit –stoppen met roken en een multivitamine-, voor de ander is dit voedingsaanpassing en specifieke voedingssupplementen. Voor weer een ander is het vermijden van grote stressfactoren en mediteren. Er is niet een weg hetzelfde.

Binnen de mesologie is het dan ook voor deze doelgroep belangrijk te kijken naar het individu. Welke klachten zijn er voorafgaande aan een zwangerschap? Wat is de leef- en voedingsstijl van man en vrouw? Zijn er mogelijk al tekorten aan specifieke vitaminen of mineralen, die alleen een multi niet op kan lossen? Is er ondanks regulier onderzoek, toch nog een aanwijsbare oorzaak van het uitblijven van een zwangerschap?

Om met behulp van mesologie vruchtbaarheidsondersteuning te kunnen krijgen, hoef je geen half jaar of jaar van proberen, af te wachten. Ook preventief bijdragen aan een zo optimaal mogelijk groeiklimaat -goed zaad, goede voeding en de best mogelijke omstandigheden geven de mooiste appelbomen- behoort tot de mogelijkheden.

Het allermooiste geschenk dat je je kindje kunt geven is een optimale start in jouw lichaam.

Elke theaterproductie heeft een team nodig dat ervoor zorgt dat alles vlot verloopt. En hetzelfde geldt bij de ‘productie’ van een kind.